انجمن فناوری آموزشی ایران

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 عضو هیات علمی دانشگاه پیام نور

2 عضو هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی

چکیده

هدف: هدف از پژوهش شناسایی و اولویت بندی الزامات اولیه و اساسی هوشمندسازی مدارس است.
روش: این پژوهش از نظر هدف کاربردی، از نظر جمعآوری داده‌ها آمیخته (کیفی-کمی) و از نظر ماهیت توصیفی و از نوع اکتشافی است و از نظر روش کمی از نوع کاربردی می باشد. راهبرد مورد استفاده در بخش کیفی، تکنیک دلفی است. جامعه آماری بخش کیفی و کمی 19 نفر از خبرگان آموزش و پرورش استان خوزستان بودند که به صورت غیراحتمالی و به روش نمونه‌گیری گلوله برفی انتخاب شدند. ابتدا با مصاحبه‌های نیمه‌ساختاریافته و متون موجود، تمام عوامل و عناصر مرتبط با هوشمندسازی مدارس احصاء شد. همچنین، برای رتبه بندی بخش کمی از روش (AHP) جهت تعیین و رتبه‌بندی عوامل اصلی و فرعی بهره گرفته شد. روایی ابزار به‌وسیله متخصصان و پایایی آن با محاسبه نرخ ناسازگاری تأیید شد.
یافته‌ها: نتایج بخش کیفی نشان داد که عوامل مدیریتی، توانمندسازی معلمان، یاددهی و یادگیری، مشارکت، سخت‌افزاری، نرم‌افزاری، عامل اقتصادی و عامل فرهنگی الزامات اولیه و اساسی هوشمندسازی مدارس به شمار می‌روند. همچنین عامل مدیریتی با ارزش 0.152 در رتبه اول، توانمندسازی معلمان با ارزش 0.141 در رتبه دوم، سخت‌افزار با ارزش 0.136 در رتبه سوم، یاددهی و یادگیری با ارزش 0.128 در رتبه چهارم، نرم‌افزار با ارزش 0.121 در رتبه پنجم، مشارکت با ارزش 0.115 در رتبه ششم، عامل اقتصادی با ارزش 0.104 در رتبه هفتم و نهایتاً عامل فرهنگی با ارزش 0.096 با کمترین تأثیر در رتبه هشتم قرار دارد.
نتیجه گیری: با توجه به یافته ها می توان نتیجه گیری نمود که توجه به الزامات شناسایی شده نقش مهیم در هوشمند سازی مدارس استان خوزستان دارند و طبق اولویت باید مورد توجه باشند.

کلیدواژه‌ها